Talerz Dobrych Porcji

Domowe drożdżówki z serem, jagodami i malinami

Składniki (na 6 drożdżówek):

Ciasto na drożdżówki:

  • Mąka pszenna – 250g
  • Drożdże suszone – 7g (1 opak.)
  • Mleko – 1/2 szkl. (ok. 125ml)
  • Cukier – 1-2 łyżki
  • Żółtko – 1 szt.
  • Masło – 50g (1/4 kostki)
  • Sól – szczypta

Nadzienie:

  • Ser twarogowy – 150g (1 opak.)
  • Budyń bez cukru – 1 opak.
  • Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy i cukier – 1 opak. cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu i 1-2 łyżki cukru
  • Jagody i maliny świeże lub mrożone – ok. 200g
  • Żółtko – 1 szt.
  • Ewentualnie – odrobina cukru lub erytrolu

Podgrzej mleko z masłem w rondelku – masło powinno się roztopić, ale nie doprowadzaj mleka do wrzenia.

Wrzuć pozostałe składniki ciasta drożdżowego do miski i wymieszaj, a na końcu dodaj przestudzone mleko z masłem. Zagniataj, aż wszystkie składniki się połączą, lub użyj robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko klejące. Zostaw je w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby urosło (na około godzinę).

Zmiksuj twaróg z żółtkiem, słodzidłem i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub deskę i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Może mieć kształt prostokątny lub podłużnej elipsy. Wyłóż masę twarogową na ciasto i rozsmaruj równomiernie, zostawiając brzegi. Na koniec wyłóż na ciasto owoce i jeśli chcesz, możesz posypać jeszcze odrobiną cukru lub erytrolu. Zawiń dłuższe brzegi ciasta do środka, żeby przykryć cały farsz, lub zwiń w rulon (wtedy uzyskasz drożdżowe ślimaczki). Pokrój na 6 części i ułóż na blaszce piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw odstępy między bułeczkami. Nastaw piekarnik na 160 stopni C i nagrzewaj go około 10 minut. W tym czasie drożdżówki jeszcze urosną przed włożeniem do pieca. Piecz około 20 minut, aż będą rumiane, a następnie zgaś piekarnik i zostaw drożdżówki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij.

Porada: Wyjęte z piekarnika drożdżówki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem). Podawaj przestudzone, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Do nadzienia możesz użyć różnych sezonowych owoców!

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.