Talerz Dobrych Porcji

Naleśniki z twarożkiem owocowym

Składniki:

Ciasto na naleśniki (około 6 sztuk)

  • Jajka – 1 szt.
  • Mleko – 1,5 szkl.
  • Mąka – ok. 3/4 szkl.
  • Olej – 2 łyżki

Pozostałe składniki:

  • Ser biały półtłusty lub twaróg sernikowy mielony – 250g (1 opak.)
  • Owoce sezonowe – np. borówki, nektarynka, maliny, jagody
  • Jogurt naturalny – 150g (małe opak.)
  • Ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki lub cukier waniliowy – 1 opak.

Przygotuj ciasto na naleśniki: wbij jajka do miski, dodaj mleko i olej, i dokładnie roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj mąkę i znowu dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników (lub płaską patelnię) i wylej pierwszą porcję ciasta. Obróć dopiero, gdy spód naleśnika dobrze się zetnie. Smaż kolejne naleśniki na niedużym ogniu i odkładaj na talerz, jeden na drugim, dzięki temu zostaną miękkie. Dodaj ekstrakt waniliowy do twarogu i napełniaj naleśniki waniliowym twarożkiem, dodając owoce. Podaj z dodatkiem jogurtu.

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.