Składniki (2 dorosłe porcje):
- Mięso ze schabu – ok. 200g
- Ziemniaki młode – 8 szt. średniej wielkości
- Ewentualnie świeży koperek
- Warzywa – papryka, ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, marchewka – ilość wg uznania
- Przyprawy – słodka papryka, kurkuma, oregano, sól, pieprz (po 1 łyżeczce)
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
Przygotowanie:
Pokrój schab w paski, wrzuć do miski i dodaj łyżkę oleju oraz przyprawy. Zostaw do marynowania. Obierz i umyj ziemniaki, włóż do garnka i zalej wodą, a następnie gotuj do miękkości (15-25 minut, zależnie od wielkości). Rozgrzej patelnię (może być grillowa) i wrzuć na nią mięso razem z marynatą. Zmniejsz nieco ogień i smaż około 10-15 minut. Umyj warzywa, obierz, jeśli tego wymagają, i pokrój na paski lub w kostkę, jak wolisz. Możesz polać warzywa pozostałym olejem i doprawić solą i pieprzem.
Porada: Pamiętaj, żeby używać osobnej deski i noża do krojenia surowego mięsa, a następnie dokładnie umyć ręce!