Składniki (2 dorosłe porcje)
Mięso z kurczaka (pierś lub uda) – 250g
Marynata:
- Olej rzepakowy – 4 łyżki.
- Musztarda – 1 łyżka
- Sól i pieprz po 2 szczypty
- Słodka papryka, ostra papryka – po 1 łyżeczce
Warzywa:
- Ziemniaki (2-3 sztuki na osobę)
- Papryka (1 sztuka, czerwona lub żółta)
- Marchew (2 sztuki średniej wielkości)
- Cukinia (około 150g – mała sztuka lub ½ średniej wielkości)
- Pieczarki (5-8 sztuk)
- Burak (2 sztuki)
Sos:
- Jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny (250 g, 1 opakowanie)
- Ogórek zielony (½ średniej wielkości ogórka)
- Koperek (½ pęczka)
- Sól i pieprz po szczypcie
- Czosnek – 1-3 ząbki
Przygotowanie:
Pokrój mięso i wrzuć do miski. Dodaj do mięsa musztardę, olej i przyprawy. Zostaw, żeby mięso się zamarynowało.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu lub 160 z termoobiegiem (ale bez grilla na razie).
Teraz pora przygotować warzywa: umyj je i obierz te, które tego wymagają. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, według waszych preferencji (łódki, paski, kostkę). Pamiętaj, że ziemniaki, burak i marchewka potrzebują więcej czasu, niż np. papryka i pieczarki. Dobrym pomysłem jest więc pokroić warzywa korzeniowe w mniejsze kawałki niż pieczarki, paprykę i cukinię.
Wrzuć warzywa do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Dodaj olej, przyprawy i przykryj folią aluminiową (lub przykrywką, jeśli masz takie naczynie). Wstaw warzywa do piekarnika.
Zależnie od wielkości kawałków, mogą się piec 20-40 minut. Nabij mięso na patyczki szaszłykowe i dołóż do piekarnika (na folię lub osobne naczynie).
Sprawdzaj miękkość warzyw i obracaj je w międzyczasie. Szaszłyki będą potrzebowały około 25 minut i 1-2 razy obrócenia. Na ostatnie 5-10 minut możesz włączyć grill w piekarniku i podpiec warzywa i mięso.
W czasie pieczenia przygotuj sos. Wrzuć jogurt lub serek do miski. Umyj ogórka i koperek. Możesz obrać ogórka. Posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj koperek. Jeśli ogórki mają dużo pestek, to je usuń. Wrzuć wszystko do jogurtu, dodaj rozgnieciony lub dokładnie posiekany czosnek, dopraw i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki.
Upieczone szaszłyki podawaj z warzywami i sosem oraz dodatkami wedle preferencji, np. keczupem i musztardą.
Porada: Pamiętaj, żeby używać osobnej deski i noża do krojenia surowego mięsa, a następnie dokładnie umyć ręce!