Talerz Dobrych Porcji

Szaszłyki z kurczaka i pieczone warzywa z sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki (2 dorosłe porcje)

Mięso z kurczaka (pierś lub uda) – 250g

Marynata:

  • Olej rzepakowy – 4 łyżki.
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Sól i pieprz po 2 szczypty
  • Słodka papryka, ostra papryka – po 1 łyżeczce

Warzywa:

  • Ziemniaki (2-3 sztuki na osobę)
  • Papryka (1 sztuka, czerwona lub żółta)
  • Marchew (2 sztuki średniej wielkości)
  • Cukinia (około 150g – mała sztuka lub ½ średniej wielkości)
  • Pieczarki (5-8 sztuk)
  • Burak (2 sztuki)

Sos:

  • Jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny (250 g, 1 opakowanie)
  • Ogórek zielony (½ średniej wielkości ogórka)
  • Koperek (½ pęczka)
  • Sól i pieprz po szczypcie
  • Czosnek – 1-3 ząbki

Przygotowanie:

Pokrój mięso i wrzuć do miski. Dodaj do mięsa musztardę, olej i przyprawy. Zostaw, żeby mięso się zamarynowało.

Nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu lub 160 z termoobiegiem (ale bez grilla na razie).

Teraz pora przygotować warzywa: umyj je i obierz te, które tego wymagają. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, według waszych preferencji (łódki, paski, kostkę). Pamiętaj, że ziemniaki, burak i marchewka potrzebują więcej czasu, niż np. papryka i pieczarki. Dobrym pomysłem jest więc pokroić warzywa korzeniowe w mniejsze kawałki niż pieczarki, paprykę i cukinię.

Wrzuć warzywa do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Dodaj olej, przyprawy i przykryj folią aluminiową (lub przykrywką, jeśli masz takie naczynie). Wstaw warzywa do piekarnika.

Zależnie od wielkości kawałków, mogą się piec 20-40 minut. Nabij mięso na patyczki szaszłykowe i dołóż do piekarnika (na folię lub osobne naczynie).

Sprawdzaj miękkość warzyw i obracaj je w międzyczasie. Szaszłyki będą potrzebowały około 25 minut i 1-2 razy obrócenia. Na ostatnie 5-10 minut możesz włączyć grill w piekarniku i podpiec warzywa i mięso.

W czasie pieczenia przygotuj sos. Wrzuć jogurt lub serek do miski. Umyj ogórka i koperek. Możesz obrać ogórka. Posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj koperek. Jeśli ogórki mają dużo pestek, to je usuń. Wrzuć wszystko do jogurtu, dodaj rozgnieciony lub dokładnie posiekany czosnek, dopraw i wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki.

Upieczone szaszłyki podawaj z warzywami i sosem oraz dodatkami wedle preferencji, np. keczupem i musztardą.

Porada: Pamiętaj, żeby używać osobnej deski i noża do krojenia surowego mięsa, a następnie dokładnie umyć ręce!

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.