Talerz Dobrych Porcji

Makaron z zielonymi warzywami i serem kozim

Składniki (4 dorosłe porcje):

 

  • Makaron – 1 opak. (spaghetti, świderki, rurki – do wyboru)
  • Ser kozi miękki lub do smarowania
  • Śmietana – 12 lub 18%
  • Warzywa:
    • Groszek zielony lub cukrowy – ok. 100g
    • Fasolka szparagowa zielona – ok. 100g
    • Cukinia – 1 średnia sztuka (ok. 300g)
    • Cebula i czosnek (1 cebula i 2-4 ząbki czosnku, zależnie od preferencji)
  • Przyprawy – sól i pieprz, oregano, tymianek, natka pietruszki
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Wstaw wodę na makaron i wrzuć na gotującą się wodę, a następnie zamieszaj. Gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu.

Umyj warzywa, pokrój cukinię, cebulę i czosnek. Na patelni lub w rondelku podgrzej olej, wrzuć na nią posiekaną cebulę i czosnek, a następnie zmniejsz ogień, żeby warzywa się dusiły. Możesz dodać nieco wody.

Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodaj pozostałe warzywa i przypraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Natkę zostaw na koniec. Duś warzywa około 20 minut na niedużym ogniu, mieszając w międzyczasie.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pokruszony ser i śmietanę. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Dorzuć makaron do sosu i wymieszaj wszystko razem, a na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Porada: Jeśli twoje dziecko woli jeść składniki dań osobno, podaj makaron, sos i posiekaną natkę oddzielnie i pozwól mu skomponować talerz samodzielnie. Dodatkowo możesz podać świeże warzywa, np. słupki papryki i ogórka lub pomidorki koktajlowe.

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.