Składniki (na 1 sztukę):
- Bajgle (lub inne pieczywo) – najlepiej z ziarnami
- Masło lub miękka margaryna roślinna – ok. 1 łyżeczki
- Jajka – 1 szt.
- Majonez, ketchup i musztarda – po 1 łyżeczce
- Żółty ser – 1 plaster
- Warzywa:
- Pomidor – kilka plasterków
- Ogórek – kilka plasterków
- Szczypiorek lub dymka
- Sałata lodowa lub rzymska – kilka listków
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jajka na twardo. Możesz też ugotować je w koszulce lub usmażyć na maśle i zrobić kanapkę z jajkiem sadzonym. Połóż bajgla na suchej patelni lub upiecz w tosterze. Wymieszaj majonez z musztardą i keczupem, a następnie posmaruj tym sosem jedną połówkę bajgla. Drugą posmaruj masłem lub margaryną. Ułóż na kanapce warzywa, jajko i ser, dopraw solą i pieprzem i przykryj drugą połową. Podaj ze świeżymi warzywami lub owocami.