Talerz Dobrych Porcji

Jogurt z czekoladową granolą i sezonowymi owocami

Składniki (większa porcja granoli na zapas):

Granola:

  • Płatki owsiane – 1 szkl.
  • Płatki jęczmienne – 1 szkl.
  • Kakao – 3-4 łyżki
  • Orzechy – np. włoskie, laskowe – 1/2 szkl.
  • Miód – 2-3 łyżki

Do podania:

  • Jogurt naturalny
  • Owoce – gruszka, borówki, truskawki, nektarynka, brzoskwinia
  • Czekolada – mleczna lub gorzka

Wrzuć do miski składniki granoli i dokładnie wymieszaj. Orzechy powinny być posiekane, a miód płynny. Rozłóż granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Zamieszaj w międzyczasie. Wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki, jeśli powstały grudki, a następnie przełóż do szczelnego opakowania i trzymaj w lodówce. Przełóż jogurt do miski, dodaj kilka łyżek granoli. Umyj owoce i pokrój w mniejsze kawałki, jeśli to potrzebne. Na koniec posyp wszystko posiekaną czekoladą, np. mleczną.

Porada: Jeśli masz miód o gęstej konsystencji, lekko podgrzej go w kąpieli wodnej.

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.