Składniki (większa porcja granoli na zapas):
Granola:
- Płatki owsiane – 1 szkl.
- Płatki jęczmienne – 1 szkl.
- Kakao – 3-4 łyżki
- Orzechy – np. włoskie, laskowe – 1/2 szkl.
- Miód – 2-3 łyżki
Do podania:
- Jogurt naturalny
- Owoce – gruszka, borówki, truskawki, nektarynka, brzoskwinia
- Czekolada – mleczna lub gorzka
Wrzuć do miski składniki granoli i dokładnie wymieszaj. Orzechy powinny być posiekane, a miód płynny. Rozłóż granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Zamieszaj w międzyczasie. Wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki, jeśli powstały grudki, a następnie przełóż do szczelnego opakowania i trzymaj w lodówce. Przełóż jogurt do miski, dodaj kilka łyżek granoli. Umyj owoce i pokrój w mniejsze kawałki, jeśli to potrzebne. Na koniec posyp wszystko posiekaną czekoladą, np. mleczną.
Porada: Jeśli masz miód o gęstej konsystencji, lekko podgrzej go w kąpieli wodnej.