Talerz Dobrych Porcji

Kluski leniwe z twarożkiem i owocami

Składniki:

  • Twaróg półtłusty – 250g
  • Jajko – 1 średnie
  • Mąka pszenna – ok. 50g
  • Masło – 1 łyżka
  • Szczypta soli

Do podania:

  • Serek homogenizowany naturalny lub jogurt naturalny
  • Owoce – np. borówki i nektarynki
  • Ewentualnie cukier lub erytrol

W misce wymieszaj składniki na kluski, ale – uwaga! – oddziel białko i ubij je na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, żeby kluski nie były twarde. Na wysypaną mąką deskę lub blat wyłóż ciasto i uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj nożem kluski. Zagotuj garnek wody i wkładaj kluski porcjami do gotującej się wody (nie powinna mocno bulgotać, ale lekko wrzeć). Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe – wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz lub półmisek. Podaj kluski leniwe z serkiem lub jogurtem i owocami. Możesz nieco posłodzić cukrem lub erytrolem.

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.