Składniki:
- Twaróg półtłusty – 250g
- Jajko – 1 średnie
- Mąka pszenna – ok. 50g
- Masło – 1 łyżka
- Szczypta soli
Do podania:
- Serek homogenizowany naturalny lub jogurt naturalny
- Owoce – np. borówki i nektarynki
- Ewentualnie cukier lub erytrol
W misce wymieszaj składniki na kluski, ale – uwaga! – oddziel białko i ubij je na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, żeby kluski nie były twarde. Na wysypaną mąką deskę lub blat wyłóż ciasto i uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj nożem kluski. Zagotuj garnek wody i wkładaj kluski porcjami do gotującej się wody (nie powinna mocno bulgotać, ale lekko wrzeć). Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe – wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz lub półmisek. Podaj kluski leniwe z serkiem lub jogurtem i owocami. Możesz nieco posłodzić cukrem lub erytrolem.