Składniki:
Ciasto na pizzę (na 6 sztuk o średnicy około 20cm)
- Mąka pszenna – 0,5kg
- Olej – 2 łyżki
- Drożdże suszone – 7g (1 opak.)
- Sól i cukier – po 1 łyżce
- Letnia woda – 250ml
Dodatki:
- Przecier pomidorowy – 500ml
- Warzywa – np. gotowana kukurydza lub kukurydza z puszki, cukinia itp.
- Ser mozzarella (żółta) – ok. 500g
- Oregano suszone (po szczypcie na każdą pizzę)
- Bazylia świeża (opcjonalnie)
- Inne dodatki wedle preferencji
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta na pizzę. Wymieszaj w misce letnią wodę z drożdżami, solą i cukrem oraz olejem.
Zostaw na kilka minut, żeby zaczęły się pienić. Teraz dodaj mąkę i zagniataj ciasto na blacie ręcznie lub w robocie kuchennym (końcówka z hakiem do ciasta).
Ciasto na pizzę powinno mieć gładką konsystencję, być dość miękkie i nie kleić się do rąk. Kulkę ciasta posmaruj olejem, włóż do miski, a następnie przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Najlepiej, żeby rosło chociaż pół godziny, ale jeśli nie masz czasu, możesz zacząć szykować pizzę zaraz po przygotowaniu składników.
Nastaw piekarnik na 220 stopni C – grzanie góra i dół (bez grilla!).
Zetrzyj na tarce ser mozzarella, umyj i pokrój warzywa, jeśli tego wymagają, przygotuj pozostałe dodatki, z których chcesz skorzystać (np. wędlinę, suszone pomidory, paprykę, pieczarki, cebulę, ser typu feta itd.).
Ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 20 cm, połóż na gorącej blaszce do pieczenia (dzięki temu nie będzie przywierać).
Teraz nałóż na placek przecier pomidorowy, przyprawy, ser i dodatki. Piecz każdy z placków około 5-10 minut (brzegi powinny się zrumienić).
Gotową pizzę przełóż na deskę lub duży płaski talerz.