Składniki:
Ciasto na naleśniki (około 6 sztuk)
- Jajka – 1 szt.
- Mleko – 1,5 szkl.
- Mąka – ok. 3/4 szkl.
- Olej – 2 łyżki
Pozostałe składniki:
- Ser biały półtłusty lub twaróg sernikowy mielony – 250g (1 opak.)
- Owoce sezonowe – np. borówki, nektarynka, maliny, jagody
- Jogurt naturalny – 150g (małe opak.)
- Ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki lub cukier waniliowy – 1 opak.
Przygotuj ciasto na naleśniki: wbij jajka do miski, dodaj mleko i olej, i dokładnie roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj mąkę i znowu dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników (lub płaską patelnię) i wylej pierwszą porcję ciasta. Obróć dopiero, gdy spód naleśnika dobrze się zetnie. Smaż kolejne naleśniki na niedużym ogniu i odkładaj na talerz, jeden na drugim, dzięki temu zostaną miękkie. Dodaj ekstrakt waniliowy do twarogu i napełniaj naleśniki waniliowym twarożkiem, dodając owoce. Podaj z dodatkiem jogurtu.