Talerz Dobrych Porcji

Smażone paseczki schabu, młode ziemniaczki i talerz chrupiących warzyw

Składniki (2 dorosłe porcje):

  • Mięso ze schabu – ok. 200g
  • Ziemniaki młode – 8 szt. średniej wielkości
  • Ewentualnie świeży koperek
  • Warzywa – papryka, ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, marchewka – ilość wg uznania
  • Przyprawy – słodka papryka, kurkuma, oregano, sól, pieprz (po 1 łyżeczce)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki

Przygotowanie:

Pokrój schab w paski, wrzuć do miski i dodaj łyżkę oleju oraz przyprawy. Zostaw do marynowania. Obierz i umyj ziemniaki, włóż do garnka i zalej wodą, a następnie gotuj do miękkości (15-25 minut, zależnie od wielkości). Rozgrzej patelnię (może być grillowa) i wrzuć na nią mięso razem z marynatą. Zmniejsz nieco ogień i smaż około 10-15 minut. Umyj warzywa, obierz, jeśli tego wymagają, i pokrój na paski lub w kostkę, jak wolisz. Możesz polać warzywa pozostałym olejem i doprawić solą i pieprzem.

Porada: Pamiętaj, żeby używać osobnej deski i noża do krojenia surowego mięsa, a następnie dokładnie umyć ręce!

Przewijanie do góry
Talerz Dobrych Porcji
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.